Múzeum

Adatkezelési tájékoztató a Diósgyőri Papíripari Kiállítás
látogatói részére

 

A Diósgyőri Papírgyár egyedülálló papírtörténeti kiállítást rendezett be történelmi ereklyéiből a hagyomány ápolása, a szakmai múlt megőrzése céljából, mely gyárunk gyöngyszeme, és városunk idegenforgalmi látványosságainak kuriózuma. A kiállítás a papír feltalálásának kezdetétől napjainkig kíséri végig a papírkészítés múltját, fejlődését, a jelenkori papírgyártást, és bemutatja a gyár több mint kétszáz éves történetét.
Képek, makettek, ábrák, oklevelek, hiteles dokumentumok, minőségellenőrző eszközök, és a jelenlegi gyártási folyamatot bemutató film megtekintése segíti a  látogatót, hogy teljes képet kapjon az egyik legősibb szakma, a papírkészítés fortélyairól. A tárlat részét képezi egy bankjegy kiállítás, amely az 1920-tól diósgyőrben gyártott papírra készült bankjegyeket mutatja be.

A különböző gépek, munkaeszközök, eredeti dokumentumok mellett egy korhű berendezéssel felszerelt XVIII. századi mintára berendezett papírmerítő műhely koronázza meg a látnivalókat, és idézi fel a régi idők hangulatát. Megtekinthető a kézi merítésű papírkészítés, valamint azok a merítő sziták, amelyekkel egyedivé varázsolták a papírokat. A diósgyőri papírkészítő mesterek több mint száz évig ezzel a technikával készítették azt a különleges papírt, amivel a gyárnak jelentős sikereket, és hírnevet szereztek.

Értékes, nagy múltú örökségünk kötelezi a gyár kollektíváját, hogy ápolja, őrizze és tovább vigye elődeink hagyatékát, és a szakma hagyományait.

Hívjuk, és várjuk az ipari örökség iránt érdeklődőket az ország egyetlen Papíripari Múzeumába.

Nyitvatartási idő: A nyitvatartással kapcsolatban kérjük előzetesen érdeklődjenek a +36 46 530-890-es telefonszámon.

Látogatók fogadása munkanapokon, és minden hónap első szombati napján 10-13 óráig

Kivétel: a szombati nyitva tartást követő hétfői napon a múzeum zárva van

Csoportoktól előzetes bejelentkezést kérünk, melyet a +36 46 530-824, vagy a +36 46 530-890-es telefonszámon várunk.

Egyéni látogatók számára 10 és 12 órakor indul tárlatvezetés.

Belépőjegyek ára: felnőtt 350 Ft,  diák, nyugdíjas: 250 Ft

Tárlatvezető: Pap Erzsébet
Telefon: +36 46 530-824,  +36 46 530-890
Fax:+36 46 530-840
E-mail: pap.erzsebet@dipa.hu

DSCF0003 (Small)

DSCF0018 (Small)

DSCF0024 (Small)