Múzeum

Adatkezelési tájékoztató a Diósgyőri Papíripari Kiállítás látogatói részére

A Diósgyőri Papírgyár egyedülálló papírtörténeti kiállítást rendezett be történelmi ereklyéiből a hagyomány ápolása, a szakmai múlt megőrzése céljából. Az összeállítás gyárunk gyöngyszeme, és városunk idegenforgalmi látványosságai között is kuriózumnak számít. A kiállítás a papír feltalálásának kezdetétől napjainkig kíséri végig a papírkészítés múltját, fejlődését, a jelenkori papírgyártást, és bemutatja a gyár több mint kétszázharminc éves történetét.

Értékes, nagy múltú örökségünk arra kötelez minket, hogy ápoljuk, őrizzük és tovább vigyük elődeink hagyatékát, és a szakma hagyományait.

Képek, makettek, ábrák, oklevelek, hiteles dokumentumok, korabeli minőségellenőrző eszközök, és a jelenlegi gyártási folyamatot bemutató film megtekintése, segíti a látogatót, hogy teljes képet kapjon az egyik legrégebbi szakma, a papírkészítés fortélyairól. A tárlat részét képezi egy bankjegy kiállítás is, amely az 1920-tól diósgyőrben gyártott papírra készült bankjegyeket mutatja be a kezdetektől a legújabb sorozatú címletekig bezárólag. Ez utóbbiak UV fénnyel megvilágított közegben is megtekinthetők, ami nagyban hozzájárul a különböző biztonsági elemek láthatóságához.

A különböző gépek, munkaeszközök, eredeti dokumentumok mellett egy korhű berendezéssel felszerelt XVIII. századi mintára berendezett papírmerítő műhely koronázza meg a látnivalókat, és idézi fel a régi idők hangulatát. Megtekinthető a kézi merítésű papírkészítés, valamint azok a merítő sziták, amelyekkel egyedivé varázsolták a papírokat. A diósgyőri papírkészítő mesterek több mint száz évig ezzel a technikával készítették azt a különleges papírt, amivel a gyárnak jelentős sikereket, és hírnevet szereztek. A vállalkozó kedvű látogatók – előzetes egyeztetés után – személyesen is kipróbálhatják a papírmerítő készségüket, megtapasztalhatják ennek a mesterségnek a gyakorlati kihívásait.

Hívjuk, és várjuk az ipari örökség iránt érdeklődőket az ország egyetlen Papíripari Múzeumába!

 

Kedves látogatóink a múzeum jelenleg zárva tart !

Nyitvatartási idő: Kizárólag előzetes egyeztetéssel !
 Kérjük  érdeklődjenek a

 +36 46 530-890-es

telefonszámon.

Látogatók fogadása munkanapokon, és minden hónap első szombati napján 10-13 óráig történik. A szombati nyitva tartást követő hétfői napon a múzeum zárva van.

Csoportoktól előzetes bejelentkezést kérünk az oldal alján lévő telefonszámokon.

Egyéni látogatók számára 10 és 12 órakor indul tárlatvezetés.

Belépőjegyek ára:

felnőtteknek 350Ft, diákoknak és nyugdíjasoknak 250 Ft

Telefon: +36 46 530-824, vagy  +36 46 530-890
E-mail: muzeum@dipa.hu

DSCF0003 (Small)

DSCF0018 (Small)

DSCF0024 (Small)