A gyár

A DIPA Zrt. hazánkban egyedüliként alkalmas biztonsági alappapírok előállítására. Az egyedi, exkluzív termékek több mint két évszázada képviselik a minőségi papírgyártást Magyarországon.

Múlt:

1773    Forschel József építész Altman Ernő papírműves felkérésére elkészítette a papírmalom terveit. Mivel az építkezés jelentős költséggel járt volna, Mária Terézia elutasította az építkezés megkezdését.
1782    Felépült a papírmalom az eredeti tervek felhasználásával, melynek első „fehérmívese” Martinyi Sámuel volt.
1802    Az első vízjeles papír ebből az évből maradt fenn.
1842    Mivel az 1836-ban elhunyt Martinyi Sámuel örökösei között nem volt fiú, így a papírmalmot 1842-ben eladták Fiedler Károlynak. Működése idején a gyár komoly fejlődésen ment keresztül.
1846    Az Ipari Kiállításon nagy ezüstéremmel ismerték el papírjukat.
1878    Az 1870-es évek végére a fejlődés lelassult, ezért a papírmalmot Kolba Mihály papíripari szakembernek adták el. A gyár jó hírnevét továbbra is fenntartotta családjával, melyet számos elismerés bizonyít.
1890    A gyár aranyérmet nyert merített papírjaival a Párizsi Világkiállításon. A kiállítás során Kolba Mihály korának legmodernebb hengerszitás gépét vette meg, mellyel megteremtette a technikai fejlődés alapjait és ezáltal a papírmalom európai szintű gyárrá nőtte ki magát.
1925    Az első világháború miatti gazdasági nehézségek megállították a Magyar ipar gyors fejlődését. Ez az év jelentős fordulópontot jelentett a gyár életében. A részvények a Magyar Nemzeti Bank tulajdonába kerültek.
1927    Új bankjegy, a “pengő” került kibocsátásra.
1946    A második világháború után egy új, stabil fizetőeszközt vezettek be Magyarországon, a forintot, melynek alappapírja a mai napig itt készül.
1948    Államosítás.
1963    A gyár a Papíripari Vállalat nevű tröszt része lett és megkezdődött a tömegtermelés és a papírfeldolgozás.
1990    A gyár leányvállalati rangot kapott.
1993    Ettől az évtől kezdve a Pénzjegynyomda Zrt. gyakorolja a részvényesi jogokat.
1997    Nagyszabású gépi beruházást hajtottak végre a gyárban, mellyel megteremtették a papírgyártás modern feltételeit. Olasz hengerszitás gép beszerzésére került sor, mellyel a gyár alkalmassá vált arra, hogy megfeleljen a 21. század modern biztonsági papír gyártási elvárásainak.
2002    ISO 9001 és ISO 14001 tanúsítványok megszerzése

Jelen:

A papírgép egyaránt alkalmas síkszitás vagy hengerszitás gyártásra. A rövid szállítási határidő, a kis mennyiségek gyártása, a kiváló minőség, a jó ár és a gyártás során alkalmazható biztonsági elemek széles skálája mind vevőink elégedettségét szolgálják.

Energetikai szakreferensi jelentés 2018

A 2009. évi CXXII. tv. értelmében a szerződéskötésre vonatkozó közzétételi kötelezettség szerint itt talál információkat, a köztulajdonban álló gazdasági társaságok takarékosabb működéséről szóló törvény szerinti közzététel pedig itt található.